2015. március 8.

Így neveld a sárkányodat 1-2

Sziasztok!


A következő bejegyzésemben egy tegnap látott meséről fogok nektek áradozni. Először azt hittem, hogy ez se lesz több, mint azok az animációs filmek, amiket egyszer megnéz az ember, megállapítja, hogy aranyos, de nem hagy benne nyomot. Nos… tévedtem, nem is akár mekkorát. De nem is húzom tovább a szót, jöjjön a véleményem, vagy ha úgy jobban tetszik, filmkritikám.


Eredeti cím: How to train your dragon 1-2

Kiadás éve: 2010; 2014

Hossz: 1 óra 40 perc (mind a kettőnek)

Ismertető:
  Első rész: "A Cressida Cowell sikerkönyve alapján készült film a melák viking harcosok és vad sárkányok világába röppenti nézőit. A történet középpontjában egy viking tinédzser áll, aki Hibbant szigetén él, ahol a sárkányokkal való küzdelem a mindennapi élet része. Elérkezik a beavatás ideje, amikor hősünk bizonyíthatja rátermettségét törzsének és apjának. Ám amikor találkozik egy sebesült sárkánnyal, és végül összebarátkozik vele, a kis "sárkányölő" világa a feje tetejére áll."

  Második rész: "Hablaty körül mindig történik valami izgalmas. A viking sárkánybűvölő és tűzokádó barátja, Fogatlan visszatér, de úgy, hogy abba beleremeg a Hibbant-sziget. Amíg Astrid, Takonypóc meg a többiek sárkányversenyekkel múlatják az időt, az immár elválaszthatatlan páros meghódítja a tágas eget. Egyre magasabbra, egyre messzebb merészkednek, olyan tájakra jutnak, ahol nem járt még viking.
Így fedeznek fel egy titkos jégbarlangot, melyben több száz idomítatlan sárkány fészkel. A tűzköpő fenevadaktól Hablaty nem ijedne meg, ám a barlang őre, a titokzatos sárkánylovas már komolyabb ellenfélnek tűnik. Hablatyék miatta keverednek bele életük legnagyobb háborúságába: a rájuk váró nagy csatán nemcsak az ő életük múlik, hanem az emberek és sárkányok jövője is."


Szóval az egész nézzük meg ezt a filmet akció úgy indult, hogy egy barátnőm teljesen oda meg vissza volt, mikor egy másik barátnőmmel teljesen lazán kijelentettük, hogy még nem láttuk ezt a mesét, mivel szerinte legalább egyszer kötelező megnézni. Ekkor eldöntötte, hogy ő ezt meg nézeti velünk és így is történt.
Mint ahogy fent is írtam; eleinte szkeptikusan álltam a dologhoz, azt hittem, hogy csak elfogult, mert nagyon tetszik neki ez a mese, így kicsit felfújja a dolgokat. Mert lássuk be; mind voltunk már úgy, hogy nagyon rajongtunk valamiért, így azt hittük, hogy az a király, az Atyaúristen és minden egyéb. De azt kell mondjam; tévedtem. Ugyanis ennek a mesének, évek óta először van tartalma és mondanivalója, aminek a megnézése után az ember elgondolkozik pár dolgon. De most csapjunk is bele a lecsóba, jöjjön maga a mű.


A történet maga Hibbant-szigeten játszódik, ahol vikingek élnek, akiknek a faluját sárkányok sanyargatják. Az éj leple alatt támadnak, felégetik a házakat, melyeket fújton újjá kell építeni. Mint kiderül a vikingek a legtöbb sárkány baját el tudják látni, egyet kivéve az Éjfúriát, mely mondhatni láthatatlanul támad. Mindenesetre ennek a csatának a sűrűjében találkozunk először főhősünkkel; Hablattyal, aki a vikingekhez képest meglehetősen vézna és ügyetlen, ám minden álma, hogy sárkányokat öljön. Fel is talál egy katapult gépet, mely hálót lő ki magából, ám mint kiderül; nem tud vele célozni. Ennek ellenére mégis kimegy kipróbálni a szerkezetet és lő is egy sárkányt; nem is akármit, hanem az Éjfúriát. Persze, ezt senki sem látja, így senki sem hiszi el neki, ezért másnap elindul az erdőbe, hogy felkutassa a sárkány, melyet meg is talál. Eleinte meg akarja ölni - egy kér méretű tőrrel -, ám mikor a szemébe néz, rájön, hogy ő ezt nem tudja megtenni, így elengedi.
Ezt követően jön a „nagy” fordulat, ugyanis mikor a fiú hazamegy, az édesapja bejelenti, hogy relatíve beíratta egy sárkányölő tanfolyamra - nem arra, de jobban nem tudom megfogalmazni-, ahol végre igazi viking lehet belőle. (Persze, pont akkor, mikor a fiú rájön, hogy már nem akar sárkányokat ölni…). Szóval Hablaty elmegy a kiképzésre, melyen több gyerekkel együtt vesz részt. Persze, mikor éppen van szabadideje akkor az elejtett Éjfúriával foglalkozik, akivel egy idő után mondhatni barátok lesznek, ami persze tiltott barátság, elvégre a fiú népe sárkányokat öl. Ezt rövid ideig sikerül is titokban tartaniuk, ám nem örökké, ugyanis Astrid - az alfanő - , egyik alkalommal követi Hablatyot, ugyanis nem érti, hogy hogyan sikerült a fiúnak olyan hamar a sárkányok mesterévé válnia. Itt majd jön egy tipikus, romantikus-repülős jelenet, melynek végén Fogatlan - így lett elkeresztelve a sárkány - elviszi őket a fészekbe, ahol olyan dolognak lesznek szemtanúi, melyet még viking nem látott.  

Persze, a történet ennél kicsit bonyolultabb, van benne még pár szál és pár megválaszolatlan kérdés (olyan is, ami csak a második részből derül), de azt hiszem, hogy ennyi elég volt a film alap hangulatának megadására. Dicsérni órákig tudnám a történetet, a remek karaktereket, az iszonyatosan édes sárkányokat, a kiváló animációt és hasonlókat, mert szinte tökéletes a dolog. De csak szinte, ugyanis van egy apró szépséghibája; a történet mondjuk 90%-a kiszámítható. Volt olyan dolog, amit jóval a megtörténés előtt megjósoltam. Ennek ellenére volt egy dolog, amire nem számítottam, az pedig a történet vége volt, vagyis az, hogy pontosabban mi is történt Hablattyal, az a dolog, ha nem is sokkolt, de egy meg kellett ráznom a fejem, hogy; „Mi van, ez komoly?”. De meg mondom őszintén; tisztelem a készítőket, hogy ezt így bele merték tenni, egy mesébe, melyre mindenki azt ragasztja rá, hogy gyerekeknek készült.

Ezzel ellenben a második rész orvosolja azt a hibát is, ugyanis az tele van váratlan fordulatokkal, többek között egy olyan szereplő halálával, akit nem hittem volna, hogy megölnek. A második részről most nem írnék hosszabban, azt hiszem, hogy a fentre bemásolt tartalom mindent elmond, amit komolyan spoiler nélkül el lehet mondani, úgy hogy ne lőjünk le semmilyen poént, vagy éppen váratlan fordulatot.

Valamint itt szerencsére nem történt az, ami általában történni szokott, vagyis az, hogy a második résznek nem sikerült „felnőnie” az elsőhöz. Egyszóval tökéletes és méltó folytatás. Persze, biztosan vannak benne hibák és apró bakik, ezek mindenhol előfordulnak, azonban annyira belemerültem az egészbe, hogy mire azt elemezhettem volna, hogy mik is ezek vége lett a másfél órás filmnek.


A  az egyik legaranyosabb jelenet
a második részből
Utószóként még annyit elmondanék, hogy ezt a mesét nem - csak - gyerekeknek készítették, ugyanis a saját meglátásom szerint van egy olyan mondani valója, amit az ember 15 éves kor alatt nem nagyon ért meg. Így bátran merem ajánlani bármely korosztálynak. Mert egy édes, aranyos, érzékenyebb lelkűeknek néhol sírós mese.





Ölel mindenkit:

Lucy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése